Najmenšia predajňa bonsajov, akú som kedy navštívil

Na mojich potulkách po svete rád navštevujem historické mestá. V mnohých sa nachádzajú bonsajové záhrady a múzeá. Dnes ma moje kroky zaviedli do ďalekej  Číny – krajiny obrovských rozmerov a s bohatou históriou. Vedel som, že tu uvidím nevídané. Veľké megalomanské projekty, stavby, parky, záhrady a krásne historické miesta. No nečakal by som, že pri návšteve narazím aj na niečo tak malé. Dnes vás zoberiem do obchodíku s bonsajmi v historickej časti mesta Nandžing.

Čína je kolískou bonsajového umenia. Pestovanie bonsajov sa tu zachovalo do dnes. Nachádzajú sa tu krásne bonsajové múzeá a záhrady, ale o tých vám porozprávam inokedy.

Dnes vám ukážem to najmenšie, na čo som narazil pri prechádzke historickou časťou mesta Nandžing. Bol to maličký obchodík s bonsajmi. Slovo obchodík som použil zámerne. Dokonale vystihuje túto maličkú predajňu. Ako milovník bonsajového umenia som ho nemohol obísť a nenakuknúť, čo za poklady sa v ňom nachádzajú.

Vchod do obchodíku
Vchod do obchodíku

Predajňa je veľká asi ako garáž pre jedno menšie auto. Nachádza sa na rohu starého domu v historickej časti mesta Nandžing.

Pri vstupe do obchodu som si povedal, že sa tam radšej ani neotočím, aby som náhodou niečo nezhodil. Obchod je plný bonsajov, keramiky, náradia a všetkého, čo s bonsajmi súvisí. Na stenách visia sklenené osvetlené poličky, v ktorých sa predvádzajú drobné bonsaje. V strede obchodu narážam na pult zaplnený bonsajmi, keramikou a doplnkovými rastlinami. Priestor je veľmi malý, ale za to predavačke úsmev z tváre nemizne. Rada by ma obslúžila, avšak hovorí len po čínsky.

Bonsaje na drevenom stolíku
Bonsaje na drevenej poličke
Bonsaje boli umiestnené aj na stene v sklenených poličkách
Bonsaje sú umiestnené na stene na sklených poličkách
Každe jedno miestečko bolo niečim vyplnené
Každe jedno miestečko je niečím vyplnené

Obchod sa špecializuje len na malé bonsaje. Nenachádzam tu strom, čo by mal viac ako tridsať centimetrov. Ako môžete vidieť na fotografiách, aj štýl pestovania je typicky čínsky.

Pred vchodom mi zrak padne na jednu veľkú nádobu, ktorá je do polovice naplnená kameňmi a vodou. Spočiatku mi napadlo, že slúži na polievanie. Avšak zrazu vidím, že sa v nádobe niečo mihlo. Pláva tam korytnačka! Viem si ju predstaviť aj na lepšom mieste ako v hlinenej kadi. Nuž, ale v Číne vás nič len tak nesmie prekvapiť.

Hlinená nádoba pred vchodom. Chovali v nej korytnačku.
Hlinená nádoba pred vchodom. Žije v nej korytnačka.
Pred obchodom boli poukladané zakvitnuté Serissi foetidiPred obchodom boli poukladané zakvitnuté Serissi foetidi
Pred obchodom stoja poukladané zakvitnuté serissy foetidy

Ak navštívite tento kút sveta, určite nevynechajte mesto Nandžing. Aj vy tu istotne objavíte niečo zaujímavé.

Pridaj komentár