Ako vybrať bonsajovú misku (seriál o presádzaní)

Výber správnej bonsajovej misky nemusí byť vždy jednoduchý, čo viem potvrdiť z vlastnej skúsenosti. Miska a strom musia spolu dobre ladiť a preto je dôležité nájsť tú správnu.  Nakoľko žiadny strom nie je identický, proces výberu sa tak stáva náročnejším. Poznáme niekoľko pravidiel, ktoré nám môžu pomôcť rozhodnúť sa, akú zvoliť farbu či tvar misky. No, konečne slovo pri výbere ostane iba na vás.

Rôzne tvary misiek
Rôzne tvary a farby bonsajových misiek

Čo je to vlastne bonsajová miska?

Slovo bonsaj sa skladá s dvoch častí – bon (miska) a sai (rastlina), čo vytvára pomenovanie strom v miske.  Bonsajová miska má viacero špecifických prvkov, čím sa líši od bežných kvetináčov. Odlišujú sa tvarom, glazúrou, štruktúrou povrchu a výrobnou technológiou. Najväčší rozdiel spočíva v tom, že bonsajové misky sú oveľa plytšie ako kvetináče.

Každá miska by mala mať tieto vlastnosti :

  • dostatočné množstvo a veľkosť drenážnych otvorov umiestnených na spodnej strane. Väčšie a kvalitnejšie misky majú dodatočné otvory na prevlečenie drôtu, ktorý slúži na uchytenie bonsaja pri presádzaní;
  • vnútorná strana by nemala byť glazúrovaná, keďže drsný povrch vyhovuje koreňom;
  • kvalitné misky by mali byť mrazuvzdorné, čo je výsledkom vypaľovania pri vysokých teplotách z viacerých druhov hlín a kameniny;
  • neodmysliteľnou súčasťou sú aj nožičky, buď jednoduchého tvaru alebo zdobené.
Otvory na odtok vody
Drenážne otvory na odtok vody a menšie dierky na prevlečenie drôtu
Nožičky na bonsajovej miske
Ukážka nožičiek bonsajovej misky v štýle kaskáda

Výber vhodnej veľkosti v pomere k výške stromu

Ak máme bonsaj v prísne vzpriamenom štýle, šírka misky by mala tvoriť 1/2 z výšky bonsaja meranej od koreňových nábehov (nebari).

Postup merania je však odlišný pri voľne vzpriamenom štýle, kde je koruna širšia ako výška stromu. Vtedy platí pravidlo, že šírka misky by mala byť 2/3 zo šírky koruny, pričom korunu meriame v jej najširšej časti.

Výška misky by mala mať rozmer šírky kmeňa, tesne nad časťou nebari.

Povrchy a farebné prevedenia

Bonsajové misky sa vyrábajú vo veľkej farebnej škále. Povrchová úprava je rozmanitá od úplne hladkých až po drsné povrchy. Poznáme dva základne druhy misiek – s glazúrou a bez glazúry. Pre ihličnaté dreviny sa používajú práve misky, ktoré sú neglazované.  Povrchová štruktúra misky by mala ladiť s farbou a štruktúrou kôry stromu.

V prípade glazovaných misiek sa riadime odlišnými pravidlami. Harmónia medzi farbou misky a stromom je veľmi dôležitá. Kvitnúce a ovocné bonsaje sadíme do misiek, ktorých farba je v protiklade s farbou plodov.  Môžeme použiť aj misku, ktorá ma podobný farebný odtieň ako plody. Vtedy treba byť pri výbere veľmi opatrný.

Pre lepšiu predstavu uvediem niekoľko príkladov.  Ak máme bonsaj s červenými plodmi, zasadíme ho do modrej alebo zelenej misky. V prípade, že strom s červenými plodmi sadíme do červenej misky, odtieň by mal byť jemnejší ako jeho plody.

Pozor si dáme na pestrofarebné misky s motívmi. V Číne sú práve tieto misky veľmi obľúbené. Občas nás zaujmú viac ako samotný strom, čo by sa nemalo stať. Vyniknúť má strom, nie miska.

Zdobená bonsajová miska
Pestrofarebne zdobená čínska bonsajová miska
Rôzne druhy glazúr a povrchov misiek
Ukážka rôznych druhov glazúr a povrchových úprav misiek
Bonsajová miska na kaskádu
Bonsajová miska určená pre kaskádu

Atypické bonsajové misky

Poznáme aj misky vyrobené na mieru alebo misky na kusamono – doplnkové rastliny. Misky na kusamono sú poväčšine menších rozmerov. Vyrábajú sa v tvare škrupín a v pestrej farebnej škále, napríklad aj pologlazúrované.

Miska na kusamono
Miska na kusamono
Miska na dopnkovú rastlinu
Miska na doplnkovú rastlinu
Jemne glazovaná miska na kusamono
Jemne glazovaná miska na kusamono

Na čo si dať pozor pri výbere misky

Pri kúpe vhodnej misky je potrebné zamerať sa na niekoľko dôležitých vecí.  Všímame si jej glazúru, farbu a tvar. Taktiež dáme pozor, či nie je poškodená, prasknutá alebo nie je krivá. Zamerať sa treba aj na množstvo a veľkosť  drenážnych otvorov.  Tie ovplyvňujú vlhkosť substrátu. Dôležitá je aj hrúbka stien, od čoho sa odvíja krehkosť misky. Väčšina misiek je mrazuvzdorná, ale nájdu sa aj výrobcovia misiek, ktoré v zimnom období nie sú dostatočne odolné voči mrazu. To môže spôsobiť popraskanie alebo odlúpenie glazúry.

Hľadanie tej správnej misky netreba podceniť. Výber si preto určite nenechávajme na poslednú chvíľu tesne pred presádzaním.

Pridaj komentár