Bonsaje v pestrých farbách

Jeseň je v plnej paráde a v bonsajových záhradách môžeme pozorovať úžasné predstavenie v podobe meniacich sa farieb. Vieme, prečo to tak vlastne je? Prečo to niekedy trvá len pár dni  a inokedy cele týždne? Odpoveď nie je až tak zložitá, stačí len poznať život našich stromov.

Krásne sfarbené lístie Javora dlaňovitolistého (Acer palmatum)
Krásne sfarbené lístie javora dlaňovitolistého (Acer palmatum)

Prečo sa farba lístia v jesennom období vlastne mení?

Vieme, že za to môže zmena ročného obdobia. Prichádza chladnejšie až mrazivé počasie, dni sa skracujú a noci predlžujú, čo stromy začínajú vnímať.

Toto obdobie by som charakterizoval ako nepriaznivé pre ďalší možný rast. Stromy sa začínajú prefarbovať a zhadzovať lístie,  pripravujú sa tak na zimný odpočinok.

Ale ako to cele vlastne prebieha? Živiny z listov sa začínajú rozvádzať späť do konárov kmeňa a koreňov, kde sa tvoria zásoby na nadchádzajúcu jar. Uložené cukry tak v jarnom období rastline pomôžu vytvoriť nové listy.

Javor v jesennom období
Javor v jesennom období

Aký proces prebieha v listoch? V jesennom a chladnom počasí sa z nich vyparuje stále rovnaké množstvo vody, ale korene postupne svoj prísun vody zmenšujú a listy začínajú usychať.

Chlorofil ako dominantný pigment listu sa začína rozkladať. Prichádza fáza prefarbenia lista. Zelená farba chlorofylu je na ústupe, začína vynikať červené sfarbenie, za čo môžu hlavne antokyány. Za žlté sfarbenie sú zas zodpovedné karotenoidy a xiantofyly. Rôzny pomer a kombinácia týchto látok určuje sfarbenie lista od červenej cez žltú až po hnedú.

Jabloň
Jabloň

V poslednej fáze sa list začína odlamovať od stopky. Odumiera mu bunková stena, ktorá po čase drží len na niekoľkých  kúskoch vyschnutého tkaniva. Potom už len dážď alebo jemný závan vetra list odlomí. Na mieste odlomenia zostáva jazva pokrytá tenkou ochrannou vrstvou.

Lístie sa pekne vyfarbuje a javor ukáže jesenný šat
Lístie sa pekne vyfarbuje a javor ukáže jesenný šat

Každý botanický druh má na jeseň jedinečne sfarbenie.

Aj pri výbere bonsajov je dobre sa zamyslieť nad druhom, ktorý chceme pestovať a v jesennom období aj vystavovať. Farebná škála je dosť veľká, preto pár tipov ako príklad možno padne vhod :

  • červené žiarivé odtiene môžeme vidieť na niektorých druhoch javorov alebo na kaline, prípadne bršlene,
  • žlté sfarbenie má hlavne moja obľúbená moruša, hrab, breza, topoľ a v neposlednom rade aj lipa,
  • hnedé až hnedo oranžové sfarbenie nájdeme na buku lesnom,
  • nájdu sa však aj druhy, ktoré sa v jeseni nevyfarbujú a zhadzujú listy zelené, ako napríklad jaseň,
  • ako vieme, ihličnany ostávajú stálo zelené, ale nájdu sa výnimky, ako napríklad krásne zlatohnedý smrekovec opadavý a netreba zabúdať aj na žiarivo žlté sfarbenie ginka dvojlaločného.
Smrekovec opadavý (Larix decidua) ešte pred opadom ihličia
Smrekovec opadavý (Larix decidua) ešte pred opadnutím ihličia
Po opadnutí sa ukážu aj dozreté plody ako ma Hloh jednosemenný (Cartaegus monogyna)
Po opadnutí sa ukážu aj dozreté plody, ako u hlohu jednosemenného (Cartaegus monogyna)

Aké je ideálne počasie na pekné sfarbenie listov?

Na krásne sfarbenie je potrebné hlavne slnečné, ale chladné počasie s malým množstvom zrážok. Lístie má čas sa prefarbiť bez poškodenia. Silné mrazivé a upršané počasie je presným opakom toho, aby sa listy dokázali pekne sfarbiť. Celý proces sa vtedy urýchľuje, list usychá alebo dokonca počas mrazivého počasia odpadáva ešte zelený.

Preto, ak premýšľame, že naše bonsaje umiestnime na jesennej výstave, bude potrebné im poskytnúť ochranu pred nepriaznivým počasím. Alebo to môžeme nechať celé na matku prírodu, veď ona si aj tak spraví po svojom. To už nechám na každého z vás.

Pridaj komentár