Tmely a ich využitie

Blíži sa nám jarné obdobie, počas ktorého vykonávame na našich stromoch prestrihávanie a hlboký rez . Popri tom by sme ale nemali zabúdať na dôležitosť ošetrenia rán, ktoré po prestrihaní vzniknú.  Ak ste začínajúci pestovateľ a neviete ako a čím ranu správne ošetriť, máme pre vás pár tipov. V tomto článku si povieme niečo viac o tmeloch a voskoch –  aké druhy poznáme a na čo sa používajú.

Prečo je dôležité ranu ošetriť?

Každú ranu je potrebné dôkladne ošetriť. K ošetreniu pristupujeme rozdielne na základe toho, či ide o jarný alebo letný rez.

Jarný rez sa vykonáva ešte pred vypučaním listov, keď je rastlina v stave vegetačného pokoja. Vtedy je veľmi dôležité, aby sme ranu hneď po vytvorení  ošetrili vhodným tmelom. Po vypučaní by nám rana vyschla a konárik alebo aj celá vetva mohla odumrieť. Riziko hrozí predovšetkým u citlivých drevín ako napríklad breza, čerešňa, javor, azalka a iné botanické druhy.

Je dôležité ešte pripomenúť, že čím väčšiu ranu vytvoríme, tým sa bude horšie a dlhšie hojiť.

Letný rez  sa vykonáva v období, keď sa na bonsajoch vytvoria listy a v konároch prúdi miazga. Po ostrihaní mladých zelených konárov nie je potrebné rany ošetrovať, pretože v rastline je dostatok miazgy, ktorá rýchlo vytvorí nové pletivá a ranu zahojí. Preto konáre v tomto období nie je potrebne ošetrovať.
V prípade, že ide o hrubšie konáre, vtedy je už potrebne použiť tmel alebo vosk.

V prípade, že v letnom reze použijete tmel aj na mladé konáre , nič tým nepokazíte.

Aké tmely a vosky poznáme?

Na trhu je dnes dostatočné množstvo tmelov a voskov. Líšia sa hlavne v konzistencii, farbe a liečivých vlastnostiach. Ja spomeniem len tie, ktoré používam.

CU pasta

Japonska pasta na listnaté a ihličnaté bonsaje je skvelým prípravkom na ošetrenie rán.  Jej konzistencia je ako plastelína. Je skvelou ochranou voči vode a dobre izoluje ranu. Jej použite je veľmi jednoduché, stačí si kúsok odtrhnúť a spraviť malú guľôčku, ktorú  potom vtlačíme do rany po odstránení konára. Hmota nikdy úplne nestvrdne, ostáva pružná aj po rokoch a tým zabezpečíme dobré zacelenie rany. Nie je vhodná na dreviny ako Ficus alebo podobne stromy, z ktorých po odstrihnutí konárov vyteká miazga. Pasta na mokrom povrchu nedrží. V ponuke môžeme nájsť dva druhy tmelov na listnaté alebo ihličnaté dreviny.

CU pasta na ihličnany
CU pasta na ihličnany má tmavšiu farbu. Na strome ju skoro vôbec nevidno.
CU pasta na listnáče
CU pasta na listnaté dreviny má o trochu bledšiu farbu.

Japonsky tmel na ošetrenie rán

Japonsky rýchloschnúci tmel je jedným z najpopulárnejších bonsajových tmelov, pričom jeho použitie je jednoduché. Slúži na ošetrenie rán po reze a vytvára hladký, tmavozelený povrch, konzistentne podobný zubnej paste, ktorý ostáva pomerne flexibilný. Tento tmel obsahuje insekticídy a fungicídy, vďaka čomu zabraňuje výskytu chorôb a vytvára chemické a fyzické bariéry v snahe zablokovať inváziu mikroorganizmov. Podporuje rýchle hojenie a zabraňuje infekcii.

Japonsky tmel na ošetrenie rán
Japonsky tmel na ošetrenie rán

Stimulujúca pasta na rezy Kiyonaru

Japonska pasta na rany Kiyonaru je skvelá, hlavne na ochranu rán a podporu tvorby nových pukov v okolí rezu. Konzistencia je redšia ako zubná pasta. Jej ľahkú aplikáciu zabezpečuje dlhý aplikátor, čím sa ľahko dostanete priamo do miesta rezu. Obsahuje ochranné látky a rastové simulátory. Ideálna je však aj na stromy, z ktorých po reze vyteká miazga.

Stimulujúca pasta na rezy Kiyonaru
Stimulujúca pasta na rezy Kiyonaru

Bio Plantella Arbosan

Arbosan je stromový balzam na ošetrenie poranených stromov, vhodný je aj pri štepení a strihaní. Ma bledošedú farbu a má tekutejšiu konzistenciu. Zabraňuje vnikaniu mikroorganizmov po prestrihaní. Je elastický, ale tvorí tenkú vrstvu, čo ale nie je vždy žiadúce. Ľahko sa natiera štetcom a po vytuhnutí ostáva bledšej farby. Na stromoch s tmavou kôrou ho je však dosť vidieť.

Bio Plantella Arbosan
Bio Plantella Arbosan

Nech si už vyberieme akýkoľvek tmel alebo pastu, ranu je vždy potrebné ošetriť, aby sme zabránili prieniku patogénnych húb a škodcov, čím sa vyhneme poškodeniu stromu. Každý z nás si nakoniec zvolí pastu alebo tmel, ktorý mu bude najviac vyhovovať. Či už farebne alebo konzistenciou.  Želám veľa úspechov pri strihaný a ošetrovaný rán.

Pridaj komentár