Starostlivosť o bonsaj v zimnom šate

Začiatok roka je obdobie, keď príroda ešte tuho odpočíva pod snehovou prikrývkou. I keď ortuť teplomera častokrát ukazuje hodnoty pod nulou, nájdu sa dni, kedy je teplota vyššia. To je čas, keď bonsajom treba venovať zvýšenú pozornosť.

V zimnom období je dôležité kontrolovať vlhkosť substrátu. Veľakrát sa stane, že sa rastlina na jar nezobudí a pestovatelia si myslia že vymrzla. Opak je pravdou, v podstate vyschla. Aby sme predišli týmto komplikáciám, je potrebné aj v zimnom období venovať  zálievke dostatočnú pozornosť.

Bonsaje môžeme mať zazimované viacerými spôsobmi. Od toho sa odvíja aj spôsob starostlivosti o ne.

Zasnežená záhrada
Zasnežená záhrada

Bonsaje umiestnené v skleníku alebo fóliovníku

Skleník a fóliovník je pre naše stromy skvelé útočisko v zimnom období. Skúsení pestovatelia však potvrdia, že je mu v zime potrebné venovať dostatočnú pozornosť. V prípade teplejších dní je potrebne skleník alebo fóliovník častejšie vetrať, aby sa zbytočne neprehrieval a bonsaje sa nezačali predčasne prebúdzať. Netreba zabúdať hlavne na zálievku, nakoľko teplota v skleníku je vyššia ako vonku a bonsaje rýchlejšie preschnú.

Ak je vonku dostatok snehu, môžeme ho využiť a nahrnúť na koreňový bal. Pri oteplení sa sneh roztopí a zabezpečí dostatok vlahy pre bonsaje. V prípade suchej zimy a nedostatku snehu treba použiť našu starú dobrú krhlu a bonsaje poliať. Teplota vody by mala byť identická teplote okolitého prostredia. Je úplne nevhodné v tomto období používať teplú vodou.

Moruša zazimovaná vo fóliovníku.
Moruša zazimovaná vo fóliovníku

Bonsaje umiestnené vonku na stoloch

Týmto spôsobom zimujeme bonsaje len v miernejších oblastiach, kde teplota neklesá hlboko pod nulu. Bonsaje ostávajú celú zimu umiestnené na stoloch, v tienistej časti záhrady, kde sú chránené pred silným vetrom. Tu za nás stromy polieva matka príroda. Aj keď napadne sneh, počas teplejších dní sa roztopí a rastlina tak dostane prirodzenú dávku vlahy. Počas suchého alebo veterného počasia je treba skontrolovať stav substrátu a v prípade potreby rastlinu poliať.

Zelkova pod snehovou prikrývkou
Zelkova pod snehovou prikrývkou

Sneh nám môže spraviť veľkú službu pri zálievke, ale spôsobiť aj veľa škody. Ak ho je príliš veľa alebo je mokrý a ťažký, treba ho z korún stromov odstrániť. Týka sa to predovšetkým borievok a neopadavých drevín. Pozor dáme aj na vytvarované bonsaje. Na jar by nás mohlo prekvapiť, že sa nám pod váhou snehu zdeformovali konáre.

Na jabloni sa aj v mraze držia jej plody
Na jabloni sa aj v mraze držia jej plody
Javor
Javor

Za to, že bonsajom venujeme dostatočnú pozornosť a starostlivosť počas zimného obdobia, sa nám na jar odmenia vytvorením nových pukov. Budú silné, vitálne a zdravé.

Pridaj komentár