Príprava misky na presádzanie (seriál o presádzaní)

Jar už klope na na dvere a pre bonsaje začína najdôležitejšie obdobie v roku. Obdobie prebúdzania sa, prestrihávania a v neposlednom rade presádzania.

Presádzanie je práca, ktorá je nevyhnutná pre dobrý a zdravý vývin našich stromov. Dnes sa nezameriam na samotné presádzanie, ale na prípravu bonsajovej misky. Môže sa to zdať ako banalita, ale aj samotná príprava vhodnej nádoby je dôležitá úloha. Ukážem vám, akým spôsobom si zvyknem pripravovať misky.

Je viacero možností, ako správne pripraviť bonsajovú misku pred výsadbou samotného stromu. Dozviete sa, akú mriežku na drenážne otvory zvoliť a ako ju správne upevniť k miske.

Pre skúsenejších bonsajistov to bude možno už známa téma, ale začínajúci pestovatelia sa možno dozvedia niečo nové. V škole nám stále prízvukovali, že „opakovanie je matka múdrosti“. Tak poďme na to.

Bonsajové misky a ich drenážne otvory

Bonsajové misky sa vyrábajú vo viacerých veľkostiach a tvaroch. Avšak každá miska má drenážne otvory, ktoré sa líšia rozmerom a počtom otvorov. Malé misky majú zvyčajne jeden drenážny otvor, stredné misky dva otvory a veľké misky majú obvykle viac ako dva drenážne otvory.

Bonsajová miska
Veľká oválna bonsajová miska má viacero drenážnych otvorov.

Prečo treba drenážne otvory  zakrývať drenážnou sieťkou?  Zamedzíme tým vypadávaniu a vyplavovaniu  substrátu počas polievania a manipulácie s bonsajom. Korene by inak ostali odhalené, čím by došlo k ich poškodeniu. Z týchto dôvodov používame na drenážne otvory drenážne mriežky, ktoré majú dostatočne veľké očká a prepustia bez problémov vodu, no substrát nám zadržia v nádobe.

Bonsajové misky
Bonsajové misky rôznych veľkosti a tvarov. Každá miska má drenážny otvor. Nie všetky však majú otvor na prevlečenie drôtu, ktorým sa upevní bonsaj v miske.

Mriežka na drenážne otvory.

Stretol som sa už s veľkým množstvom materiálov, ktoré ľudia použili na zakrytie drenážnych otvorov. Rád by som vám niekoľko nevhodných popísal. Ako som spomenul, drenážna mriežka ma prepustiť prebytočnú vodu z misky a substrát udržať v nádobe. Ak použijeme napríklad netkanú textíliu, voda sa von dostane ale po čase sa tento materiál upchá a veľké množstvo vody ostane v nádobe, čo môže zapríčiniť  zahnívanie koreňov. Ďalším, podobne nevhodným materiálom, sú keramické črepy a mäkké sieťky, ktoré sa zle upevňujú v nádobe.

Mriežka na drenážne otvory
Mriežka na drenážne otvory zabraňuje vyplavovaniu substrátu.

Sieťky  na drenážne otvory nie sú veľkou investíciou, ich cena sa pohybuje od 0,33 € za kus, tak prečo zbytočne používať zvláštne náhrady. Ja zvyknem používať tieto dva druhy mriežok, ktoré aj po opätovnom presadení umyjem a použijem znova. Majú špeciálne výbežky, ktoré zväčša zapadnú do drenážneho otvoru. Nie je to však pravidlom a nesedia úplne na každú misku. Vyrábajú sa vo viacerých veľkostiach od 3,5 x 3,5 cm čo je štandardná, pre mňa najpoužívanejšia veľkosť. Existuje aj väčšia verzia a to 5,0 x 5,0 cm, ideálna na väčšie bonsajové misky. Ďalej poznáme ešte celé sieťové rolky, ktoré sa dajú strihať podla potreby. Používajú ich bonsajisti, ktorí potrebujú presadiť veľké množstvo bonsajov alebo potrebujú zakryť väčšie drenážne otvory.

Nožičky na mriežke
Výbežky na mriežke

Ako môžeme mriežky v miske uchytiť

Spôsobov a materiálov na upevnenie mriežok je viacero. Na uchytenie drenážnej mriežky a ukotvenie samotného bonsaja môžeme použiť viacero druhov drôtov. Malo by ísť o drôt, ktorý nehrdzavie a je dostatočne pevný. Vždy používam hliníkový eloxovaný drôt, ale použiť môžete aj obyčajný hliníkový neeloxovaný drôt, ktorého nevýhodou je príliš veľká tvrdosť. Úplne nevhodným materiálom je drôt,  ktorý koroduje alebo drôt s izoláciou.  Stretol som sa aj s použitím medeného drôtu, čo je oproti alternatívam celkom drahý špás.

 Drôt japonský eloxovaný
Japonský eloxovaný drôt viacerých hrúbok.

Teraz si položme pár otázok. Akú hrúbku drôtu budem potrebovať na uchytenie drenážnej mriežky? Akú má mať dĺžku?

Na prvú otázku je odpoveď jednoduchá. Štandardne sa používa dôrt hrúbky 2 mm až 2,5 mm v závislosti od veľkosti drenážneho otvoru a veľkosti stromu. Čím väčší otvor na miske je, tým hrubší drôt budeme potrebovať.

Pre určenie správnej dĺžky drôtu použijeme jednoduché pravidlo: ak má drenážny otvor priemer 2 cm, tak si odstrihneme drôt dlhý 12 cm.

V ďalšom kroku si vyrobíme ohýbaním drôtu očko tak, ako vidíte na obrázkoch nižšie.

Drôt na úchyt mriežky
Drôt na uchytenie mriežky, prvá možnosť.
Drôt na úchyt mriežky
Drôt na uchytenie mriežky, druhá možnosť.

Upevnenie mriežky v miske

Mriežka na drenážny otvor

Mriežka na drenážny otvor
Mriežka na drenážny otvor.

Príprava misky na presádzanie

Bonsajová miska
Bonsajová miska s jedným drenážnym otvorom a s dvomi otvormi na drôt.
Príprava misky na presádzanie
Príprava misky na presádzanie. Na drenážny otvor položíme mriežku, tu upevníme očkom z drôtu.
Príprava misky na presádzanie
Odmeriame si dostatočné množstvo drôtu a ten prevlečieme cez otvory na drôt.
Príprava misky na presádzanie
Miska pripravená na presádzanie.

Uvediem aj príklad, ako sa dá rastlina upevniť v prípade, že máme na miske len jeden drenážny otvor. Spravíme si jednoduchú slučku okolo hrubšieho drôtu alebo okolo drôtu ohnutého na polovicu tak, ako môžete vidieť na fotografii nižšie.

Drôt na uchytenie bonsaja
Drôt na uchytenie bonsaja omotáme okolo hrubšieho drôtu.
Bonsajová miska s jedným drenážnym otvorom.
Bonsajová miska s jedným drenážnym otvorom pripravená na presádzanie.

 

Tak smelo do toho, pustite sa do práce a pripravte si misky na presádzanie.

 

Pridaj komentár