Zazimovanie bonsajov

Jeseň je na ústupe a predo dvermi už čaká zima. Slnečné lúče nás prestávajú hriať a jemné ranné mráziky prefarbujú lístie do žltých až bordových farieb. To je ten správny čas, začať bonsaje ukladať na zimný odpočinok. Avšak, len správnym a dobrým zazimovaním zabezpečíme, aby bonsaje na jar vypučali bez akéhokoľvek poškodenia.

Ranní mrázik prefarbuje lístočky na jabloni
Ranný mráz prefarbuje lístočky na jabloni.

Čo je preto potrebné spraviť? Ako a kam bonsaje na zimu umiestniť? Čo počas zimy netreba zanedbať? Odpovede na tieto otázky nájdete v tomto článku.

Žlté lístky na Azalke
Žlté lístky na Azalke.

Zazimovanie bonsajov podľa druhov

Bonsaje si rozdelíme do troch kategórii, podľa toho ako ich budeme zazimovávať. Ja mám v letnom období všetky bonsaje na záhrade, tak ako interiérové aj exteriérové a mediterány.

Javor po opadnutí listov pred zazimovaním
Javor po opadnutí listov.

Interiérové bonsaje

Do tejto skupiny rastlín patria všetky izbové bonsaje, ako napríklad Ficus Carmona, Operculicaria a ďalšie druhy. Rastliny zo subtropického teplotného pásma umiestnime v našej oblasti na zimu do interiéru. Zimu by v mrazivom prostredí neprežili. Tu sa vyžaduje teplota nad osemnásť stupňov celzia.

Mediterány

Patria sem rastliny subtropického pásma, ako sú napríklad už aj u nás dosť známe Olivy, Pistácie, Granátové jablká a mnoho iných druhov. Tieto bonsaje znesú chladné prostredie a dokonca aj teplotu okolo nula stupňov, no nie však teplotu hlboko pod nulou. Mediterány, preto ukladáme na zimu do priestorov, kde sa teplota pohybuje okolo 1 až 10 stupňov.

Pistácia v nevykurovanej miestnosti pri okne
Pistácia v nevykurovanej miestnosti pri okne

Exteriérové bonsaje

Táto skupina je nám dobre známa. Jedná sa o bonsaje rastúce v našom teplotnom pásme, napríklad Borovica, Jabloň, Hlohyňa a Dub. Tunajšie druhy prežijú v našom teplotnom pásme aj tuhú zimu, ale i tak je potrebné ich pred silným mrazom chrániť. Ide hlavne o koreňový bal a u niektorých druhov, ako je napríklad azalka, treba ochrániť aj korunu stromu.

Posledne lístie a jabĺčka na jabloni
Posledné lístie a jabĺčka na jabloni

Kde môžeme exteriérové bonsaje umiestniť?

Nevykurovaný skleník alebo fóliovník

Skleník alebo fóliovník nám poskytuje ideálne miesto na zazimovanie stromov. Chráni ich pred mrazivým vetrom a ťažkým zamrznutým snehom. Pri tvarovaných bonsajoch aj pred deformovaním konárov. Zazimované bonsaje je potrebné kontrolovať a v období, keď teplota stúpne nad nula stupňov i pravidelne zalievať. Na jar dbáme na správne vetranie a to hlavne počas dňa.  Pri silnom slnku je  vhodné skleník/fóliovník zatieniť, aby sa stromy nezobudili priskoro a neskôr ich nepoškodili posledné zimné mráziky.

 Zazimovanie bonsajov vo voľnej pôdy

Je to nenáročný a pomerne známy spôsob. Do brázdy vykopanej v záhone, sa vložia bonsaje v miskách a následne sa zahrnú zeminou až po nebari. Ideálne miesto je chránené pred silným vetrom, kde na stromy prší, nemusíme tak kontrolovať zálievku. Bonsaje vyberáme zo zeminy na jar, po rozmrznutí pôdy.

Bonsaje zazimované vo voľnej pôde
Bonsaje zazimované vo voľnej pôde pred zakopaním

Umiestnenie v ohradenej kóji a zasypanie pilinami

Tento spôsob má viacero výhod a nie je veľmi náročný. Na chránenú časť záhrady sa položí netkaná textília, ktorá sa ohraničí tvárnicami alebo iným dostupným materiálom, napríklad foršňou. Vo vytvorenom priestore sa vedľa seba naukladajú bonsaje a postupne sa zasypávajú drevenými hoblinami. Hobliny siahajú až po vrchnú časť misky, teda až po nebari stromu. Na záver priestor bohato zalejeme. Stromy majú chránený koreňový bal a pri vyberaní ostávajú čisté misky, na rozdiel od zazimovania vo voľnej pôde.

Bonsaje pred zasypaním pilinami
Bonsaje pred zasypaním pilinami
Bonsajové misky zasypané pilinami
Bonsajové misky zasypané pilinami

Zazimovanie na balkóne

Určite treba spomenúť aj spôsob zazimovania na balkóne, nakoľko veľa ľudí pestuje bonsaje v panelákoch. Budeme potrebovať polystyrénovú alebo inú nádobu, ktorá má zo spodnej časti pár otvorov. Do takejto nádoby poukladáme bonsaje a znova prisypeme drevené hobliny. Bohato zalejeme a ak máme možnosť, vyberieme miesto s prístupom dažďa, ktorý sa nám postará o zálievku. V prípade že nie, bonsaje počas zimy kontrolujeme a polievame. Drevené hobliny držia dobre vlhkosť a sú skvelým tepelným izolantom.

 

Dôležitá ochrana pred zazimovaním

Treba si uvedomiť, že škodcovia a choroby sa ukrývajú všade. Ideálne miesto je  kôra, záhyby konárov, dutiny stromu, neopadnuté lístie a v neposlednom rade aj substrát. Preto nemožno zanedbať ochranu v podobe postreku pred odložením bonsajov na zimný spánok. V opačnom prípade nás na jar môže prekvapiť spŕška škodcov, čo prezimovali na strome alebo v substráte. V prvom rade sa snažíme bonsaje očistiť mechanicky kefkou alebo štetcom.  Potom pristúpime k postreku. Ochranu vykonávame tesne pred opadaním, alebo po opade listov. Ja používam prípravky proti hubovým chorobám, ale v tomto prípade chránime koreňový bal pred postrekom. Mohli by sme zničiť blahodarnú mykorízu. Používam taktiež insekticídny prípravok, ten môže zasiahnuť aj substrát.

Interiérové bonsaje a mediterány ošetríme pred zazimovaním proti škodcom a hlavne roztočcmi.

Kmeň pred očistením
Kmeň pred očistením

Údržba počas zimného obdobia

Aj počas zimného obdobia bonsaje zalievame, hlavne pri teplote nad nulou. Ak na stanovisko stromov neprší alebo nesneží, o to viac je potrebné vlhkosť sledovať. Jedná sa hlavne o bonsaje umiestnené v skleníku/fóliovníku a pod stolom. Tu je potrebné venovať zvýšenú pozornosť aj vetraniu, aby sa bonsaje neprehrievali a nezačali prebúdzať. V prípade, že napadne veľké množstvo snehu, skontrolujte, či sa pod jeho váhou nepoškodili a nezdeformovali natvarované  konáre.

Zasnežené bonsaje
Zasnežené bonsaje odpočívajú.

Kedy je ten správny čas bonsaje odzimovať?

Vhodný čas sa odvíja od lokality v ktorej sa nachádzame . Iné je to na Orave a iné v Bratislave. Preto sa budeme riadiť sedliackym rozumom a bonsaje vyberáme zo zimného stanoviska, keď teplota von nebude klesať pod nulu. Bonsaje už môžeme vyberať na stoly a čistiť im misky, poprípade urobiť základnú údržbu a pripraviť ich na presádzanie.

Dúfajme, že aj tento rok bude zima plná snehu a bonsaje nám pod bielou perinou krásne prezimujú. Ostatné už necháme len na prírodu.

Pridaj komentár