Tvarovanie netradičnej borovice

Jedného dňa mi zazvonil telefón. V rozhovore, ktorý nasledoval, zaznela otázka, či by som sa nepozrel na jeden strom. Či je ho možné vytvarovať a pokúsiť sa vytvoriť z neho bonsaj.

Dohodli sme sa, že sa na ten strom prídem pozrieť . Vybral som sa teda na návštevu a pri tom premýšľal, čo za strom ma tam bude čakať.

Pri príchode som uvidel zdravú a vo veľmi dobrom stave udržiavanú rastlinu. Na prvý pohľad bola trochu netradičná, ale pri bližšom pohľade sa v nej dala odhaliť jej skrytá krása. Jasné, že som povedal, že to pôjde. Veď prečo nie.

Už pri prvom pohľade na tento strom som vedel, že práca nebude až taká jednoduchá. Zdôveril som sa Lacikemu, môjmu spolubojovníkovi na tomto diele,  občianskym menom Ladislavovi Lenčuchovi. Ten mi poradil, že si mám vybrať tri možné varianty. Táto veta ma dosť pobavila. Veď ale prečo nie. Odpovedal som, že môžeme spraviť trojkmeň, dvojkmeň alebo ponechať len jeden kmeň. Lacikeho to pobavilo.

Na borovici ma zaujali jej tri kmene. Aj keď sú takmer rovné, je to zaujímavá výzva.  Zhodli sme sa na verzii zachovania troch kmeňov. Lacike prišiel s nápadom situovať celú korunu do ľavej strany. Podla mňa je to celkom múdre rozhodnutie, nakoľko je stredový kmeň úplne rovný a chcelo to vniesť do stromu  pohyb.

Nižšie je spomínaná borovica pred tvarovaním z prednej strany. Pravá a ľavá vetva rastú dopopredia smerom od stredného kmeňa.

Borovica pred tvarovaním
Borovica pred tvarovaním. Budúca pohľadová strana.

Pohľad na strom zo zadu. Z tejto strany je pekne vidno dovnútra koruny.

Borovica pred tvarovaním, zadná strana stromu
Borovica pred tvarovaním, zadná strana stromu.

Zo stromu sme odstránili veľkú časť zelenej hmoty. Tým sme aj výrazne znížili jeho výšku. Pozrite si postup prác na nasledujúcich fotografiách:

Tvarovanie vrchnej časti koruny stredného kmeňa.
Tvarovanie vrchnej časti koruny prostredného kmeňa.
Tvarovanie pravej časti stromu
Tvarovanie pravej časti stromu.
Strom po prvom tvarovaní
Spolu s Lacikem pri spoločnom diele.
Borovica po prvom tvarovaní
Borovica po prvom tvarovaní.

Ako by sme chceli, aby borovica vyzerala o niekoľko rokov?

Určite vás zaujíma, ako očakávame, že bude borovica vyzerať v budúcnosti. Bonsaj bude potrebné presadiť a zmeniť jeho sklon doľava. Po niekoľkých rokoch predpokladáme, že by mohla borovica vyzerať ako na nasledujúcom obrázku.

Nakres budúceho tvaru stromu
Nákres budúceho tvaru stromu po zapestovaní  konárov a presadení.

Čo myslíte? Bude to fešanda?

Pridaj komentár