Brooklyn Botanic Garden a jej bonsaje

Pred pár rokmi som navštívil New York. Prehliadku jednej z dvoch New Yorských botanických záhrad som si v žiadnom prípade nemohol nechať ujsť. Vybral som sa do Brooklynskej botanickej záhrady (Brooklyn Botanic Garden).

Za bránou som našiel niekoľko pokladov a dnes vám o jednom z nich porozprávam.

Samotný vchod do botanickej záhrady ma očaril. Krásna tehlová stavba s oblúkom, ktorá návštevníka skľudní a oddelí od rušného sveta veľkomesta.

Brooklyn Botanic Garden
Vchod do Brooklynskej botanickej záhrady.

Za bránou sa nachádza nespočetné množstvo zákutí. Dnes sa pozrieme do bonsajového múzea, ktoré tvorí neoddeliteľnú súčasť botanickej záhrady. Má svoju históriu, o ktorej vám porozprávam.

Mapa botanickej záhrady
Mapa botanickej záhrady

Bonsajové múzeum a jeho história

Zbierka bonsajov v botanickej záhrade založili v roku 1925 z niekoľkých bonsajov, ktoré boli záhrade darované. Dnes tvorí zbierku viac ako 350 kusov stromov rôznych štýlov a rozmanitej botanickej pestrosti.

Celá bonsajová expozícia je situovaná v samostatnom skleníku. Počas jednotlivých ročných období sa vystavené exponáty obmieňajú, aby moholi návštevníci obdivovať krásu stromov charakteristickú pre príslušné ročné obdobie.

Pohľad do expozície
Pohľad do expozície

Pohľad do expozície

Pohľad do expozície

Významná osobnosť botanickej záhrady a bonsajového múzea

Významnou osobnosťou, ktorá sa v Brooklynskej botanickej záhrade venovala bonsajom, bol Frank Okamura. Narodil sa v Hirošime a ako trinásťročný sa presťahoval do Kalifornie. V botanickej záhrade pracoval v rokoch 1947 – 1981. Počas svojich začiatkov pracoval ako záhradník zodpovedný za záhradu v japonskom štýle, ktorá je súčasťou záhradného komplexu. Neskôr bol zodpovedný za starostlivosť o veľkú a pre záhradu dôležitú zbierku bonsajov. 

Pán Okamura v rámci vzdelávacích aktivít vyučoval bonsajovú tvorbu a prednášal na celoštátnej úrovni, čím inšpiroval tisíce študentov zaujímajúcich sa o bonsaje.

„Bol jedným z troch hlavných bonsajových učiteľov v Amerike,“ povedal Philip Tacktill, bývalý prezident Bonsajovej spoločnosti širšieho New Yorku. „Učil, že umenie zahŕňa nielen fyzické usporiadanie stromu, ale aj duchovnú časť jeho tvorcu.“ Dobrý bonsaj je obrazom osoby, ktorá ho vytvorila.

Vystavený exponát Javor Brugerov (Acer buergerianum)
Vystavený exponát Javor burgerov (Acer buergerianum).
Javor dlaňolistý (Acer palmatum)
Javor dlaňolistý (Acer palmatum).
Borovica málokvetá (Pinus parviflora)
Borovica málokvetá (Pinus parviflora)
Panel zobrazujúci históriu bonsajového umenia.
Informačný panel zobrazujúci históriu bonsajového umenia.
Informačné panely
Informačné panely so základnými informáciami pre návštevníkov.

V múzeu nájdeme množstvo informačných tabúľ, ktoré nás prevedú bonsajovou históriou a technikami pestovania bonsajov.

Informácie o pestovaní bonsajov
Informácie o pestovaní bonsajov.

Tajomstvom zahalený bonsaj

Čestné miesto dostala v expozícii borievka čínska (Juniperus chinensis var. sargentii). Nestretol som sa s tým, že by bol v tokoname vystavený suchý uhynutý strom.

Pohľad na torzo suchého stromu mi napovedal, že nepôjde o niečo bezvýznamné. Začal som teda pátrať o čo ide.

História borievky bola taká fascinujúca, že ju nemôžem odbiť len niekoľkými riadkami. Ale o tom si povieme v nasledujúcom príspevku.

Netradičná prezentácia suchého stromu v tokonome.
Netradičná prezentácia suchého stromu v tokonome. 

Pridaj komentár