Bonsajové múzeum v srdci rakúskych hôr

Od mojej prvej návštevy bonsajového múzea v rakúskom meste Seeboden ubehlo takmer dvanásť rokov. Múzeum som mal po ceste do Talianska a zachádzka z mojej pôvodnej trasy nebola dlhá.

Múzeum je situované priamo v horách nad malebným mestečkom Seeboden pri jazere Millstätter a rozkladá sa na ploche približne 15 000 m2. Pri príchode som bol týmto miestom príjemne očarený. Prvé, čo mi prebehlo hlavou bolo, že si musím spomienky na toto miesto zachovať a zhotoviť zopár fotografií.

Po vstupe do záhrady ma však na každom kroku sprevádzalo upozornenie o zákaze fotografovania. Rešpektoval som to a fotoaparát v brašni nechal na pokoji. Vychutnával som si atmosféru záhrady a po prehliadke som sa pobral ďalej svojou cestou. Vedel som, že sa sem ešte raz musím vrátiť.

Do ďalšej návštevy to trvalo iba jedenásť ďalších rokov. Po ceste z návštevy u priateľa žijúceho vo Švajčiarsku som si naplánoval návštevu múzea znova. Zobral som si aj fotoaparát s cieľom získať aspoň zopár fotografií, aby som mohol o tomto čarovnom mieste rozpovedať ostatným.

Pri príchode som si všimol, že sa od mojej poslednej návštevy záhrada výrazne zmenila, avšak tabuľky so zákazom fotografovania nezmizli. Záhrada a celý areál sa znateľne zväčšil. Pri vchode som stretol majiteľa záhrady a po krátkom rozhovore ho požiadal o súhlas s fotografovaním. Spočiatku nebol nadšený, ale nakoniec sa mi ho podarilo prehovoriť a súhlasil so zhotovením niekoľkých záberov.

Vchod
Kovová plastika umiestnená pri vchode do múzea. Do plastiky je vysadená doplnková rastlina.
Pekné zákutie v rohu záhrady
V pravej časti fotografie môžete vidieť spodnú bránu do záhrady. Viac ma však zaujala kamenná časť záhrady v ľavej časti záberu.

Čajový domček v japonskom štýle nad jazerom krásne zapadá do okolitej lesnej scenérie. Počas roka sa tu koná viacero podujatí, ako sú čajové obrady a iné spoločenské akcie.

Budova postavená nad jazerom slúži na čajové obrady.
Stavba postavená v japonskom štýle nad jazerom slúži hlavne na čajové obrady. Všimnite si, ako odraz na hladine jazera dopĺňa celkovú kompozíciu scenérie.

Sekciu s bonsajmi nachádzam priamo pri hlavnej budove. Je rozdelená do viacerých častí. Každá časť sa vyznačuje svojími špecifikami a je odlišná. V jednej sú bonsaje vystavené na samostatných podstavcoch a lemujú pomedzi ne kľukatiaci sa chodník. Inde zase nájdeme na stoloch dva a viac stromov vedľa seba. V expozícii múzea sa nachádza rozsiahla zbierka bonsajov, z ktorých si mnoho pamätá nejedného pestovateľa.

Krásne starú borovicu dopĺňa mohutná kamenná lampa.
Starú borovicu dopĺňa mohutná kamenná lampa.
Sekcia bonsajov nad vodnou hladinou.
Zákutie bonsajov nad vodnou hladinou.

Pri prechádzke po záhrade ma zaujalo viacero prvkov. Spomedzi mnohých by som vám rád ukázal túto krásnu kamennú lampu na okraji chodníka. Priznám sa však, že prenášať by som ju nechcel.

Kamenná lampa.
Kamenná lampa krásne zapadla do kompozície záhrady.

Drevený domček je umiestnený hneď vedľa sekcie bonsajov. Slúži ako učebňa a zázemie počas tvarovaní. Určite by som si vedel predstaviť, že v tomto prostredí niečo potvarujem.

Čajový domček.
Domček slúžiaci ako zázemie pre bonsajistov.
Brána ktorá nikam nevedie.
Brána ktorá nikam nevedie. Aj takéto prvky architektúry nachádzame v záhrade.

V bonsajovom múzeu a jeho záhrade sa nachádza ešte niečo, o čom som doposiaľ nepísal. Je to samotná hlavná budova s priľahlým skleníkom vybudovanom v japonskom štýle. Na čo však tieto stavby slúžia a čo sa v nich nachádza vám dnes neprezradím. Môžete to však zistiť sami pri návšteve tejto zaujímavej bonsajovej záhrady.

Ak budete mať cestu okolo, určite si nenechajte návštevu tejto záhrady ujsť. Verím, že v každom ročnom období bude vyzerať výborne.

Pridaj komentár