Našli ste fórum venované milovníkom bonsajov a prírody.
Nie ste prihlásený.
Ahojte priatelia, kamarati
ked som ja zacinal pestovat bonsaje - 70 a 80 roky minuleho storocia, literaturi o pestovani temer nebolo- len obrasky,v casopisoch,ako to uz napisal kolega boza, moje prve naradie? manzelke som kupil velku manikuru a ja som si stade zobral noznice atd. (inac pouzivam to este aj teraz) tvarovanie drotom ? to som temer ani nepoznal len tak letmo,
no teraz chcu mladi , zacinajuci mat naraz vsetko , no zabudaju na jednu , skusenosti, ktore ziskaju len pri pestovani - to je ta zakladna vec !
tak to je jasné, tiež som si kedysi dávno myslel že kým nebudem mať konkávne kliešte tak pekný bonsaj nikdy nevypestujem. a podarilo sa aj bez nich. časom som si už nazhromaždil dostatok náradia alebo lacnejšie náhrašky a teda musím uznať že je to so správnym náradím jednoduchšie. napr. kým som nemal konkávne kliešte tak som drevo v mieste odrezaného konára vydlabával nožíkom aby sa rana zacelila atď.
R
Ak si uvedomíme,ake je dnes bonsaistické náradie drahé,tak sa ani nedivim,že mnohí siahnu radšej za hotový mi bonsajmi.Je to tiež aj o trpezlivosti a mravenčej práci,ktorú mnohí nemajú,ale ten pocit tvorenia je na nezaplatenie.Cˇasto som sa zamýšlal nad tým,prečo sa predávajú hotové bonsaje,pretože právý bonsaista bonsaje nepredáva,skor daruje,ale rozmyslí so komu.Supermarkety sú plné bonsajov na pohľad krásne,často nevalnej kvality,zlacnené a predstavujú akoby výhodnú kúpu.Mnohí sa pasujú za odborníkov a kúpia si ich v predstave,že dokážu nemožné.Malej hrstke sa to podarí,ale mnohí nadšenci rezignujú a viac sa o bonsaje nezaujímajú.Ešte o tom náradí.Asi pred 10-timi rokmi Gardénii v Nitre som videl kupovať jedneho pána v stánku bonsaj Serrisu v cene asi 400sk,a ked sa pýtal ako sa má o to starať,dostal bežnú odpoved polievať a hnojiť a k tomu náradie tak bol ochotný kupiť náradie za asi 6000SK.Takže aj takto sa dá.
Kazdy musi nejako zacat. A ako zacne zalezi na jeho moznostiach. Ja som zacal asi v roku 2007. Kupil som si maly dolamany fikus za 120 korun. a dodnes pouzivam ako naradie manikuru. K prvemu bonsaju som nemal vobec ziadne informacie. Pre mna nieje podstatne ci budem velky bonsajista s nekonecnym respektom alebo ci budem mat bonsaje ktore vyhravaju vsetky sutaze. Pre mna je to hobby a relax. Odreagovanie sa od prace, stresu a zivotnych problemov.
Pri pestovaní bonsajov je najdoležitejšie byť dostatočne teoreticky vyzbrojený vedomosťami.V súčasnosti v dobe internetu preto nie je problémom pred kúpou alebo po kúpe bonsaja získať si dostatok informácii o danom stromku a potom rozmýšlať čo ďalej s ním.Nikdy by som nekupoval bonsaj,na ktorom nie je vysačka o druhu a základných informáciach o ošetrovaní.